Oletko kuullut paljasjalkakengistä? Ne ovat kenkiä, jotka jäljittelevät paljain jaloin kävelyä. Ne ovat joustavia, kevyitä, tilavia ja ohutpohjaisia. Paljasjalkakengät sopivat erityisesti lapsille, sillä ne tukevat jalkojen luonnollista kasvua ja kehitystä. Tässä artikkelissa kerron, miksi paljasjalkakengät ovat hyvä valinta lapsille, mitä paljasjalkakenkiä on saatavilla, ja miten paljasjalkakenkiä kannattaa valita ja käyttää.

Miksi valita paljasjalkakengät lapselle?

Paljasjalkakengät antavat lapsen jaloille vapauden liikkua ja tuntea alustan. Tämä edistää jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten vahvistumista sekä tasapainon ja koordinaation kehittymistä. Paljasjalkakengät myös ehkäisevät jalkaongelmia, kuten kovettumia, vaivaisenluuta, kynsisientä ja jalkasilsaa, sillä ne eivät purista tai hierrä jalkoja. Paljasjalkakengät ovat myös mukavat ja hengittävät, joten ne pitävät jalat kuivina ja lämpiminä.

Paljasjalkakengät ovat erityisen tärkeitä lapsille, sillä lasten jalat ovat vielä muotoutumattomat ja herkät. Lasten jalat kasvavat nopeasti, ja vääränlaiset kengät voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita jalkojen rakenteelle ja toiminnalle. Paljasjalkakengät antavat lasten jalkojen kasvaa ja kehittyä luonnollisesti, ilman että kengät muokkaavat niitä keinotekoisesti. Paljasjalkakengät myös opettavat lapsille oikeanlaisen kävelytyylin, jossa jalka laskeutuu ensin kantapäällä ja rullaa sitten varpaisiin. Tämä vähentää iskukuormitusta ja rasitusvammoja.

Paljasjalkakenkien hyödyt eivät perustu pelkkiin väitteisiin tai mielipiteisiin, vaan niitä on tutkittu tieteellisesti. Paljasjalkakengät ovat saaneet suosituksia jalkaterapeuteilta ja fysioterapeuteilta, jotka ovat havainneet niiden edistävän jalkojen terveyttä ja toimintaa . Lisäksi paljasjalkakenkien käytöstä on tehty useita tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet niiden positiivisia vaikutuksia jalkojen lihasten aktivaatioon, iskunvaimennukseen, tasapainoon ja kehonhallintaan.

Mitä paljasjalkakenkiä on saatavilla?

Paljasjalkakenkiä on nykyään tarjolla monenlaisia ja monen hintaisia. Tässä on esitelty muutamia suosittuja ja laadukkaita paljasjalkakenkämalleja lapsille:

  • Froddo Barefoot: Froddo on kroatialainen kenkämerkki, joka valmistaa paljasjalkakenkiä lapsille ja nuorille. Froddo Barefoot -mallisto on suunniteltu erityisesti paljasjalkakävelyyn, ja siinä on ohut, joustava ja tasainen pohja, leveä ja korkea kärki, pehmeä ja hengittävä nahkamateriaali ja säädettävä nauhakiinnitys. Froddo Barefoot -kengät ovat saatavilla eri väreissä ja kuvioissa, ja niitä on sekä tennareita, sandaaleita, välikausikenkiä että talvikenkiä. Froddo Barefoot -kenkien hinta vaihtelee 60-120 euron välillä.
  • Affenzahn Happy: Affenzahn on saksalainen kenkämerkki, joka valmistaa paljasjalkakenkiä lapsille ja aikuisille. Affenzahn Happy -mallisto on suunniteltu lapsille, jotka rakastavat leikkiä ja seikkailla. Affenzahn Happy -kengissä on ohut, joustava ja kuvioitu pohja, tilava ja pyöreä kärki, vedenpitävä ja hengittävä tekstiilimateriaali ja helppo tarranauhakiinnitys. Affenzahn Happy -kengät ovat myös vegaanisia, eli ne eivät sisällä eläinperäisiä aineita. Affenzahn Happy -kengät ovat saatavilla eri eläinhahmoissa ja väreissä, ja niitä on sekä tennareita, sandaaleita, välikausikenkiä että talvikenkiä. Affenzahn Happy -kenkien hinta vaihtelee 70-100 euron välillä.
  • Be Lenka Penguin: Be Lenka on slovakialainen kenkämerkki, joka valmistaa paljasjalkakenkiä lapsille ja aikuisille. Be Lenka Penguin -mallisto on suunniteltu lapsille, jotka haluavat olla tyylikkäitä ja mukavia. Be Lenka Penguin -kengissä on ohut, joustava ja tasainen pohja, leveä ja korkea kärki, laadukas ja kestävä nahkamateriaali ja tyylikäs nauhakiinnitys. Be Lenka Penguin -kengät ovat saatavilla eri väreissä ja kuvioissa, ja niitä on sekä tennareita, sandaaleita, välikausikenkiä että talvikenkiä. Be Lenka Penguin -kenkien hinta vaihtelee 80-120 euron välillä.

Mitä ottaa huomioon paljasjalkakenkiä valitessa?

Paljasjalkakengät eroavat tavallisista kengistä monella tavalla. Tässä on muutamia seikkoja, joita kannattaa tarkastella paljasjalkakenkiä valitessa:

  • Pohja: Paljasjalkakengissä pohja on ohut, joustava ja tasainen. Pohjan paksuus vaihtelee yleensä 3-10 millimetrin välillä. Pohjan tulisi antaa jalan tuntea alustan muodot ja epätasaisuudet, mutta suojata samalla teräviltä kiviltä ja roskilta. Pohjan materiaali voi olla kumia, nahkaa, korkkia tai synteettistä ainetta. Pohjan kuvioinnilla voi olla merkitystä liukkailla pinnoilla, mutta liian syvät urat voivat heikentää pohjan joustavuutta.
  • Kärki: Paljasjalkakengissä kärki on leveä ja pyöreä, jotta varpaat saavat tilaa levitä ja liikkua. Kärjen tulisi olla myös riittävän korkea, jotta se ei paina varpaita alaspäin. Kärjen materiaali voi olla sama kuin pohjan, tai se voi olla vahvistettu esimerkiksi kumilla tai nahalla. Kärjen vahvistus voi lisätä kengän kestävyyttä ja suojata varpaita kolhuilta.
  • Kiinnitys: Paljasjalkakengissä kiinnitys voi olla nauhoilla, tarranauhoilla, vetoketjuilla, soljilla tai joustavilla kuminauhoilla. Kiinnityksen tarkoitus on pitää kenkä tukevasti jalassa, mutta antaa samalla jalan muotoutua ja laajentua. Kiinnityksen tulisi olla helposti säädettävissä ja avattavissa, jotta kenkä on helppo pukea ja riisua. Kiinnityksen tulisi myös olla mukava ja pehmeä, jotta se ei paina tai hankaa jalkaa.
  • Materiaali: Paljasjalkakengissä materiaali voi olla nahkaa, tekstiiliä, villaa, keinokuitua tai sekoitetta. Materiaalin tulisi olla kevyt, hengittävä ja joustava, jotta se mukautuu jalan muotoon ja liikkeeseen. Materiaalin tulisi myös olla kestävä ja helppohoitoinen, jotta se ei kulu tai likaannu helposti. Materiaalin valintaan voi vaikuttaa myös kengän käyttötarkoitus, vuodenaika ja sääolosuhteet. Esimerkiksi villaiset kengät ovat lämpimät ja kosteutta siirtävät, kun taas synteettiset kengät ovat vedenpitävät ja nopeasti kuivuvat.

Paljasjalkakenkien mahdolliset haitat ja rajoitukset

Paljasjalkakengät eivät ole kuitenkaan täydellisiä, eivätkä ne sovi kaikille tai kaikkiin tilanteisiin. Paljasjalkakengillä on myös mahdollisia haittoja ja rajoituksia, joista on hyvä olla tietoinen ennen niiden käytön aloittamista.

Ensinnäkin paljasjalkakenkien käyttöön on suositeltavaa totutella vähitellen, jotta jalkojen lihakset ja nivelet eivät ylikuormitu. Jos siirtyy liian äkkiä tai liian pitkäksi aikaa paljasjalkakenkiin, voi aiheuttaa itselleen rasitusvammoja, kuten kantapääkipua, akillesjänteen tulehdusta tai jalkapöydän murtumia. Siksi on tärkeää aloittaa paljasjalkakenkien käyttö lyhyillä ja kevyillä kävely- tai juoksulenkeillä, ja lisätä niiden kestoa ja intensiteettiä asteittain. On myös hyvä vaihdella paljasjalkakenkien ja tavallisten kenkien välillä, jotta jalkojen lihakset saavat lepoa ja palautumista.

Toiseksi paljasjalkakengät ovat parhaimmillaan pehmeällä alustalla, kuten hiekalla, nurmella tai metsäpolulla. Kovilla, kylmillä tai kosteilla pinnoilla, kuten asfaltilla, betonilla, lumella tai jäällä, paljasjalkakengät eivät välttämättä tarjoa riittävää suojaa, lämpöä tai pitoa jaloille. Tällaisilla alustoilla voi olla tarpeen käyttää muita kenkiä tai suojia, kuten pohjallisia, sukkia, villasukkia, tossuja tai saappaita. Lisäksi paljasjalkakengät eivät välttämättä sovi kaikkiin tilanteisiin, kuten urheiluun, juhliin tai työpaikalle, joissa voi olla tarpeen käyttää erityyppisiä tai -näköisiä kenkiä.

Kolmanneksi paljasjalkakengät eivät sovi kaikille, ja joissain tapauksissa voi olla hyvä konsultoida lääkäriä tai jalkaterapeuttia ennen niiden käytön aloittamista. Paljasjalkakengät eivät ole suositeltavia, jos jaloissa on jo olemassa olevia ongelmia, kuten tulehduksia, vammoja, epämuodostumia tai sairauksia, jotka vaativat erityistä hoitoa tai tukea. Paljasjalkakengät eivät myöskään ole sopivia, jos jalkojen rakenne tai toiminta on poikkeava, kuten litteä jalka, korkea jalkaholvi, ylipronaatio tai alipronaatio, jotka voivat aiheuttaa kipua tai epämukavuutta paljasjalkakengillä. Tällaisissa tapauksissa voi olla tarpeen käyttää ortopedisiä pohjallisia, tukisukkia, siteitä tai muita apuvälineitä, jotka eivät sovi paljasjalkakenkiin.

Vinkkejä paljasjalkakenkien valintaan ja käyttöön

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan paljasjalkakenkiä lapsellesi, tässä on muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan ja käyttämään niitä oikein.

  • Mittaa lapsen jalka ja valitse oikean kokoinen ja mallinen kenkä. Paljasjalkakengän tulisi olla riittävän tilava, jotta jalka mahtuu siihen luonnollisessa asennossa, eikä se purista tai rajoita jalkaa. Paljasjalkakengän tulisi myös olla riittävän pitkä, jotta varpaille jää noin 1-1,5 cm:n väli kengän kärkeen. Paljasjalkakengän tulisi myös olla riittävän leveä, jotta jalkaterä voi levitä ja liikkua vapaasti. Paljasjalkakengän tulisi myös olla riittävän korkea, jotta se ei paina jalkapöytää tai nilkkaa. Paljasjalkakengän tulisi myös olla riittävän joustava, jotta se mukautuu jalan muotoon ja liikkeeseen. Paljasjalkakengän koko ja malli voi vaihdella eri merkkien ja mallien välillä, joten on tärkeää mitata lapsen jalka ja verrata sitä kengän sisämittaan ennen ostamista.
  • Kysy lapsen mielipidettä ja ota huomioon lapsen mieltymykset ja tarpeet kengän valinnassa. Paljasjalkakengän tulisi olla lapselle mukava ja mieluinen, jotta hän haluaa käyttää sitä. Paljasjalkakengän tulisi myös olla lapselle sopiva ja turvallinen, jotta hän voi liikkua sillä luottavaisesti. Paljasjalkakengän tulisi myös olla lapselle sopiva ja tarkoituksenmukainen, jotta hän voi käyttää sitä eri tilanteissa ja sääolosuhteissa. Paljasjalkakengän valinnassa kannattaa siis kysyä lapsen mielipidettä ja ottaa huomioon lapsen ikä, koko, aktiivisuus, harrastukset, koulunkäynti, vuodenaika ja sää. Paljasjalkakengän valinnassa kannattaa myös antaa lapselle vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, jotta hän voi löytää itselleen sopivan kengän.
  • Rohkaise lasta kokeilemaan paljasjalkakenkiä ja anna hänelle positiivista palautetta niiden käytöstä. Paljasjalkakengät voivat olla aluksi lapselle outoja ja erilaisia kuin tavalliset kengät, joten hän voi tarvita aikaa ja tukea niiden totutteluun. Rohkaise last
  • Rohkaise lasta kokeilemaan paljasjalkakenkiä ja anna hänelle positiivista palautetta niiden käytöstä. Paljasjalkakengät voivat olla aluksi lapselle outoja ja erilaisia kuin tavalliset kengät, joten hän voi tarvita aikaa ja tukea niiden totutteluun. Rohkaise lasta kokeilemaan paljasjalkakenkiä lyhyillä ja kevyillä kävely- tai juoksulenkeillä, ja lisää niiden kestoa ja intensiteettiä asteittain. Rohkaise lasta myös kokeilemaan paljasjalkakenkiä erilaisilla alustoilla, kuten hiekalla, nurmella tai metsäpolulla, ja huomioimaan, miten jalka tuntee ja reagoi alustaan. Rohkaise lasta myös kokeilemaan paljasjalkakenkiä eri tilanteissa, kuten leikissä, urheilussa, koulussa tai kotona, ja huomioimaan, miten jalka toimii ja liikkuu kengässä. Anna lapselle positiivista palautetta paljasjalkakenkien käytöstä, ja kerro hänelle, miten paljasjalkakengät tukevat hänen jalkojensa terveyttä ja toimintaa.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *